Ο ελληνισμός του Μοναστηρίου Πελαγονίας = The Greek community of Monastiri : κοινοτικός βίος και εκπαίδευση = community life and education through : μέσα από τους φακέλους της ιεράς Μητροπόλεως Πελαγονίας του αρχείου της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας = the envelopes of the Pelagonia metropolis - Ηλιάδου-Τάχου, Σοφία, 1960- (Ιστορία, 2003)
Δε θα μιλήσω για τις ατελείωτες ώρες που πέρασα αντιγράφοντας φθαρμένα χειρόγραφα που μου μιλούσαν για την ελληνική εκπαίδευση και την κοινοτική ζωή του Μοναστηρίου, ούτε θα εκφράσω τον θαυμασμό μου για την ποιότητα της εκφοράς του λόγου. Θα τονίσω απλά την ιστορική σημασία των πληροφοριών που παρατίθενται στο ανέκδοτο Αρχείο, οι οποίες έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο βιβλιογραφικό κενό: αυτό που σχετίζεται με την ιστορία μιας από τις σημαντικότερες κοινότητες της Μακεδονίας, στον τομέα της κοινοτικής οργάνωσης και της εκπαίδευσης, σε κρίσιμες για τον Ελληνισμό συγκυρίες.