Όσα φαίνολις εσκέδασ' αύως : προσωποποιήσεις - Κόρδης, Γιώργος Δ., 1956- (Αρμός, 1996)
"Όσα φαίνολις εσκέδασ' αύως...ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ" Περιγράψτε μας, κατ' αρχάς, το θέμα της εκθέσεως "Προσωποποιήσεις" πως αρθρώνεται ζωγραφικά; Το θέμα της έκθεσης είναι οι προσωποποιήσεις, η εικονική δηλαδή προσέγγιση σε διάφορα φυσικά στοιχεία, όπως θάλασσα, νησιά, ακρωτήρια, δέντρα. . . Είναι ένα μεγάλο σύνολο δουλειάς γύρω στα 60-65 έργα. Μιλάμε για απλές παραστάσεις ή συμπλέγματα; Άλλοι πίνακες είναι απλοί και άλλοι σύνθετοι. Δηλαδή σε ένα και μόνο ταμπλώ υπάρχουν περισσότερα από ένα έργα, τα οποία όμως εικονίζουν ή εικονογραφούν το ίδιο θέμα. Θα λέγαμε ότι είναι μια πολύπλευρη προσέγγιση του ίδιου θέματος. Στο κέντρο παριστάνεται συνήθως το κύριο θέμα και περιφερειακά, με μικρότερα έργα, παρουσιάζονται άλλες προσωποποιήσεις, που σχετίζονται με την κεντρική προσωποποίηση.