Η υποχθόνια απειλή : η σύμβαση της Ottawa για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού - Χατζηκωνσταντίνου, Κώστας (Μελετήματα διεθνούς προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, 2002)
Η συνθήκη της Ottawa για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού είναι η πρώτη που κατά το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, απαγορεύει ένα όπλο με πολύχρονη χρήση και καταστροφικά αποτελέσματα. Επικυρωμένη από περισσότερα από τα 2/3 των κρατών, συμπεριλαμβανομένων και σχεδόν όλων των πλέον επηρεασμένων από τις νάρκες, η συνθήκη απαγορεύει τη χρήση, παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά των ναρκών κατά προσωπικού ενώ τα κράτη δεσμεύονται να αυξήσουν τα μέσα για την εκκαθάριση των ήδη υπαρχόντων ναρκοπεδίων και για την στήριξη των θυμάτων. Μένουν πολλά ακόμη να γίνουν αφού εκατομμύρια ναρκών βρίσκονται ακόμη στο έδαφος ενώ χιλιάδες θυμάτων αναμένουν την κατάλληλη περίθαλψη. Πέντε χρόνια μετά από τις επιτυχημένες διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση της συνθήκης και παρά τα πολλά νέα και σημαντικά θέματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα, η στήριξη στις υποσχέσεις της συνθήκης παραμένει αμείωτη.