Η ωραιότερη ιστορία των φυτών : οι ρίζες της ζωής μας - Pelt, Jean-Marie (Κύματα, 2000)
Ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο και ο πίθηκος κατάγεται από το δέντρο... Η μετάβαση δεν είναι ανώδυνη. Ακόμη κι αν δυσκολευόμαστε να το παραδεχτούμε, οι μακρινότεροι πρόγονοί μας ήταν ασφαλώς τα φυτά... Από τα πρώτα γαλάζια φύκια μέχρι τον σημερινό αραβόσιτο. Αυτή η μεγάλη εποποιία εξιστορείται εδώ. Ο Ζαν-Μαρί Πελτ ιχνηλατεί την κατάκτηση του πλανήτη από την άγρια χλωρίδα, που αρχίζοντας από τον ωκεανό προσαρμόστηκε στη στερεά γη, πριν ακολουθήσει τις μεγάλες ηπειρωτικές μεταναστεύσεις. Ο Μάρσελ Μαζονέρ μας ξεναγεί από τις πρώτες νεολιθικές καλλιέργειες μέχρι τους γεννητικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, περνώντας από το σημερινό λαχανόκηπο που αποτελείται εξ ολοκλήρου από απόδημα φυτά. Τέλος, ακολουθούμε τον Τεοντόρ Μονό στην αναζήτηση ενός άνθους της ερήμου, αναλογιζόεμνοι τους κινδύνους στους οποίους ο άνθρωπος υποβάλλει τη βλάστηση του πλανήτη...Πάντως η ζωή των φυτών είναι σκληρή.