Διοίκηση επιχειρήσεων : εισαγωγή για στελέχη ναυτιλιακών επιχειρήσεων : εισαγωγή στη μη-γραμμική διοίκηση - Γουλιέλμος, Αλέξανδρος Μ., 1941- (Σταμούλης Α., 2002)
Το βιβλίο αυτό του κ.Γουλιέλμου Α., καθηγητού στο τμήμα Ναυτιλιακών σπουδων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, που εξεδωσαν οι Εκδοσεις Σταμούλη ΑΕ, σχεδιάστηκε και γράφτηκε για τους πρωτοετείς φοιτητές του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, οι οποίοι στην συνέχεια πρόκειται να διδαχτούν δύο τουλάχιστο εξάμηνα Οργάνωση και Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων.Ωστόσο όμως, σχεδιάστηκε και στο περιεχόμενό του ετσι ωστε να περιλαμβάνει τα περισσότερα κεφάλαια στο χώρο του Δυναμικού Management. Έτσι το κεφάλαιο πέντε παρουσιάζει για πρώτη φορά τα βασικά της μη-γραμμικής διοίκησης με την χρήση της θεωρίας του Χάους και της Πολυπλοκότητας (Theory of Chaos & Complexity), όπως αναπτύχθηκε κύρια από τον Priesmeyer. Επίσης και το κεφάλαιο επτά αφορά στις μη-γραμμικές Μεθόδους και Έννοιες για το δυναμικό Management. Η Ναυτιλία όντως είναι μια διεθνής δυναμική βιομηχανία, η οποία υφίσταται τις παγκόσμιες αλλαγές. Όπως αναπτύσσεται στο βιβλίο αυτό, που βασίζεται στην εργασία των Robbins & Coulter (1999) και άλλων συγγραφέων του Management, η τελευταία δεκαετία, από το 1989, ανέδειξε ένα νέο σκηνικό και περιβάλλον για όλες τις επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό το κεφάλαιο οκτώ, οπως και το κεφάλαιο τρία, ασχολείται με την διοίκηση της Αλλαγής και της Καινοτομίας. Το κεφάλαιο ένα και δύο δίνουν τις πρώτες βασικές έννοιες της επιστήμης του Management ιστορικά, και σύγχρονα, λόγω του εισαγωγικού χαρακτήρα του βιβλίου.Συναφές είναι και το κεφάλαιο τέσσερα, που αναφέρεται στην Διοίκηση της Στρατηγικής των Επιχειρήσεων, που έχει μεγάλη σημασία ειδικότερα για τις χερσαίες επιχειρήσεις έναντι των ναυτιλιακών. Επιπλέον η Δρ. κα Κική Μητρούση έγραψε το κεφάλαιο έξι, που αφορά στο θέμα του διαχωρισμού της διοίκησης από την ιδιοκτησία, και που αφορά και στο Ship Management.