Ο λόγος του έργου τέχνης και ο χωροχρόνος - Δουλγερίδης, Μιχαήλ Β. (Μπάστας, 2000)
Αφορμή για τη συγγραφή του πονήματος, αναμφίβολα, ήταν η πολυετής επαφή μου με τους νέους επιστήμονες στους χώρους εργασίας μου, καθώς και η συνεχής διαπίστωση ότι έλειπε από την ελληνική βιβλιογραφία ένα βιβλίο που θα μπορούσε να παρέχει βασικές γνώσεις για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Παράλληλα, στην ιδέα συγγραφής του παρόντος βιβλίου συνετέλεσε και η παντελής άγνοια πολλών ειδικών να δώσουν απαντήσεις σε καίρια θέματα που έχουν σχέση με την έννοια του Μουσείου, τον σκοπό ύπαρξής του, τη σπουδαιότητα τήρησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων του μικροκλίματος, τόσο στους εκθεσιακούς χώρους, όσο και στους φυλακτικούς ή αποθηκευτικούς χώρους. (...) Το Μουσείο ως ιστορική ύπαρξη-εξέλιξη μέσα στον χρόνο έχει πλέον αλλάξει, όπως επίσης και ο σκοπός ύπαρξής του στη σύγχρονη εποχή μας, με τα διαστημικά επιτεύγματα και την ηλεκτρονική πληροφόρηση. Έτσι, το Μουσείο ως χώρος πλέον έγινε ανοιχτός, διαπερατός θα τολμούσα να ομολογήσω, χώρος-άχωρος και άχρονος. Η εικόνα και τα εκθέματά του έρχονται πλέον ακόμη και μέσα στην κρεβατοκάμαρά μας, ενώ και το έργο τέχνης ως γοητεία επικονωνίας διέρχεται από αισθητικές δοκιμασίες και αντοχές.