Ιστορική μνήμη και ελληνικότητα στα κόμικς - Σκαρπέλος, Γιάννης (Επιστημονική βιβλιοθήκη, 2000)
Σ' αυτό το βιβλίο του ο συγγραφέας επιλέγει να ασχοληθεί με μια κατηγορία μικρών αφηγήσεων που συχνά κατηγορούνται ως το πλέον παιδαριώδες μαζικό μέσο: τα κόμικς. Πράγματι, για 50 περίπου χρόνια τα κόμικς αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής έρευνας από ποικίλες απόψεις. Παράλληλα, τα κόμικς δέχονται έντονη κριτική ως προς την παιδαγωγική τους αξία και τη γλωσσική τους ανεπάρκεια. Η έρευνα εστιάζει στα "Κλασσικά εικονογραφημένα" που αναφέρονται στην ελληνική ιστορία και μυθολογία, και ιδιαίτερα ενδιαφέρεται για τον τρόπο που προσλαμβάνουν, αποδίδουν και ερμηνεύουν το παρελθόν, διαμορφώνοντας μια πρόταση για την ελληνικότητα.