Το νερό της Κω : μυθιστόρημα - Βασιλικός, Βασίλης, 1934- (Γνώση, 1990)
Ποιος θυμάται την πικραγγουριά; Ποιος θυμάται τον Καματερό που αναστάτωσε την Ελλάδα πριν από μια 15ετία; Αν η λογοτεχνία έχει έναν λόγο ύπαρξης, είναι ακριβώς γιατί μεταμορφώνει σε μύθο ό,τι αποτελεί την επικαιρότητα μιας εποχής. Ο Βασιλικός, μάστορας στο είδος του μυθιστορήματος-ντοκουμέντο, κατάφερε να περισώσει την ουσία του «θαυματουργού νερού» μέσα σε σελίδες γεμάτες ανθρωπιά και καυστική ειρωνεία. Ένας Κοσκωτάς της ιατρικής αναποδογυρίζει το σύμπαν: θεραπεύει, λέει τον καρκίνο. Οι εφημερίδες για λόγους κυκλοφορίας, σιγοντάρουν τον εφευρέτη-τσαρλατάνο. Ο κοσμάκης τρέχει να βρει γιατρειά. Από πίσω αχνοφαίνεται το φάντασμα ενός βασιλικού πραξικοπήματος. Τα μπιτόνια γίνονται ανάρπαστα, όπως στις μέρες μας τα σφυράκια στο τείχος του Βερολίνου. Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου κατάγεται από την Κω, από εκεί που καταγόταν και ο Ιπποκράτης. Υπάρχει αλήθεια στη σκόνη που βρέθηκε στο νησί; Υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά; Το ερώτημα θα μείνει αναπάντητο. Ωστόσο για μια ακόμη φορά η κοινωνία έδειξε το ποσοστό της ανασφάλειάς της όπως με το Τσερνομπίλ.