Αισθητική στο λόγο - Μαραγκάκης, Εμμανουήλ Ν. (Επικαιρότητα, 1999)
Ο έντεχνος λόγος (ποίηση και πεζογραφία) είναι αποκύημα της μεγαλοφυΐας που αποβλέπει στο υπερανθρώπινο μέσα σε ένα κατάλληλο κλίμα προδρομικής δημιουργίας. Η μύηση επομένως στις αρχές της κλασικής πνευματικής δημιουργίας μέσω τεχνοκριτικών συγγραμμάτων, των οποίων εδώ επιχειρείται μια επιλεκτική διαπραγμάτευση, είναι καθοριστικής σημασίας τόσο για τους νέους δημιουργούς όσο και για την αξιολόγηση του αισθητικού περιεχομένου των έργων. Οι αξιολογικές επισημάνσεις τους καταδεικνύουν ότι τελικά ένα έργο για να έχει τη σφραγίδα του καλλιτεχνήματος απαιτεί εναρμονισμένη μέριμνα μορφής και περιεχομένου, σύζευξη υψηλού περιεχομένου και έυστοχου ύφους.