Γουριά Μεσολογγίου - Μπερερής, Διονύσης Σπ. ([χ.ό.], 2002)
"Ένας λόφος ξεκομμένος στην ερίβωλη Παραχελωίτιδα, με τον τραγουδημένο βασιλοπόταμο στα προσπόδια του και το λαμπερό ξάγναντο του ευρύστερνου κάμπου αντίκρυ του. Δεξιά οι ποταμοφίλητοι ακαρνανικοί οικισμοί και οι αρχαίες πέτρες των Οινιάδων. Αριστερά το ισοθάλασσο Αιτωλικό και στο βάθος, μέσα από τη διάφανη ομίχλη, το Μεσολόγγι, άτμητο φως και σύμβολο Ελευθερίας. Ανατολικά ο Ζυγός, κοιτίδα κλεφτουριάς και κατά το νοτιά ο Κορινθιακός και το Ιόνιο" (Ι.Ν. Κουφός)