Ιστορίες των δερβισάδων - Σταματοπούλου, Αννα; Πετράτος, Ντίνος (Νεανική Βιβλιοθήκη, 1985)
Ξέρετε ότι οι δερβίσηδες ήταν φιλόσοφοι-ασκητές που αναζητούσαν την αληθινή γνώση με σκοπό ν' ανεβάσουν την ψυχή στην πιο υψηλή τελειότητα; Όταν έχεις τέτοιους στόχους, μοιραία είσαι και δάσκαλος. Κι οι φωτισμένοι δερβίσηδες ήταν άξιοι δάσκαλοι, αφού δίδασκαν τους μαθητές τους διασκεδάζοντάς τους. Στις όμορφες ιστορίες αυτού του βιβλίου, οι μικροί αναγνώστες θα βυθιστούν στο γεμάτο μυστήριο και γοητεία κόσμο της Ανατολής, θα διασκεδάσουν με τις περιπέτειες του ήρωα, θα διδαχτούν από τα παθήματά τους. Θα καταλάβουν πόσο κακό κάνει στον άνθρωπο η απληστία και η αλαζονεία, τι σημαίνει πραγματική γενναιοδωρία, πώς το καθετί επιτυγχάνεται με την υπομονή και την επιμονή. Ένα βιβλίο πρωτότυπο, όπου με εύκολο και κατανοητό τρόπο γνωρίζουν τα παιδιά τις αλήθειες της ζωής.