Τα χαρακτηριστικά των παλιννοστησάντων της περιόδου 1986-1993 : στατιστικές από τα πιστοποιητικά μετοικεσίας - Καλαματιανού, Αγλαΐα Γ. (Παπαζήσης, 2001)
Η σημασία των στατιστικών στοιχείων στη μελέτη του φαινομένου της μετανάστευσης/παλιννόστησης ενός πληθυσμού είναι δεδομένη. Τέτοια στοιχεία συνήθως προκύπτουν στη βάση ειδικών ερευνών δειγματοληπτικού ή απογραφικού τύπου. Στο πλαίσιο του παρόντος βιβλίου, αξιοποιείται για πρώτη φορά το «πιστοποιητικό μετοικεσίας» ως μέσο «συλλογής» στοιχείων για τους παλιννοστήσαντες Έλληνες, αλλά και για τους αλλοδαπούς που έρχονται να εγκατασταθούν στη χώρα μας. Σκοπός είναι η παρουσίαση όλων των σχετικών στατιστικών, που προέκυψαν από την επεξεργασία 22.500 περίπου πιστοποιητικών μετοικεσίας. Αναλυτικότερα, παρουσιάζονται στατιστικές που αφορούν στα δημογραφικά, κοινωνικοοικονομικά και άλλα χαρακτηριστικά Ελλήνων παλιννοστησάντων, αλλά και αλλοδαπών οι οποίοι, κατά την περίοδο 1986-1993, ήρθαν στη χώρα μας για επανεγκατάσταση/εγκατάσταση. Σημειώνεται ότι οι στατιστικές που αφορούν στα χαρακτηριστικά των παλιννοστησάντων Ελλήνων είναι και πλέον πρόσφατες σε ό,τι αφορά το θέμα της παλιννόστησης στη χώρα μας. Δίνεται επίσης η μεθοδολογία εξαγωγής στατιστικών στοιχείων από τα πιστοποιητικά μετοικεσίας, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτού του μέσου ως εργαλείου συλλογής δεδομένων για τους επαναπατριζόμενους Έλληνες, αλλά και για τους αλλοδαπούς που έρχονται να εγκατασταθούν στη χώρα μας. Είναι ένα μέσο απλό, εύκολο στη χρήση του, με ολοκληρωμένο το πλαίσιο ηλεκτρονικής επεξεργασίας των στοιχείων που μπορούν να συγκεντρωθούν μέσω αυτού, καθώς και της on-line παρουσίασής τους σε αθροιστική ή ατομική μορφή. Τέλος, δίνεται μια σύντομη αναφορά σε όλες τις πηγές πρωτογενούς στατιστικής πληροφόρησης σε ό,τι αφορά το θέμα της μετανάστευσης και της παλλινόστησης του ελληνικού πληθυσμού.