Το ταξίδι που σκοτώνει - Κοντολέων, Μάνος, 1946- (Νεανική βιβλιοθήκη. Ζωή και κοινωνία, 2001)
Το ταξίδι που σκοτώνει είναι ένα μυθιστόρημα για εφήβους με θέμα τα ναρκωτικά. Με ειλικρίνεια, τόλμη και υπευθυνότητα αντιμετωπίζει αυτό το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας μας. Τα πρόσωπα του έργου - νέοι και νέες στην πλειοψηφία τους - κινούνται μέσα στις σελίδες με τέτοιο τρόπο, ώστε ούτε για μια στιγμή δεν παύουν να είναι ολοζώντανοι έφηβοι της εποχής μας. Αγωνιούν για το μέλλον τους, αμφισβητούν, ελπίζουν και βρίσκονται αντιμέτωποι με το μεγάλο κίνδυνο. Ο Μάνος Κοντολέων, σε μια ώριμη περίοδο της καριέρας του, προειδοποιεί, αποκαλύπτει, συμπαρίσταται, καταγγέλει. Είναι ένα μυθιστόρημα-εικόνα μιας γνήσιας κατάστασης που μπορεί να συμβεί στην κάθε οικογένεια και γι' αυτό απευθύνεται, τελικά, όχι μόνο σε μεγάλα παιδιά και εφήβους, αλλά και στον κάθε ενήλικα αναγνώστη.