Είμαι καθαρός - Gabel, Wolfgang (Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους / Σύγχρονοι ορίζοντες, 2000)
Ο Πιρ τα έχει όλα. Είναι ωραίος τύπος, ο καλύτερος μαθητής στην τάξη, έχει κοπέλα και οι γονείς του του δίνουν ό, τι τους ζητήσει. Μέσα του όμως νιώθει ένα μεγάλο κενό. Ξαφνικά έχει όλο και πιο συχνά φοβερούς πονοκεφάλους και αρχίζει να πίνει χάπια. Μετά έρχεται το χασίς και τελικά η ηρωίνη. Θα προσπαθήσει να ξεφύγει από όλα αυτά, να απεξαρτηθεί, να σταθεί και πάλι στα πόδια του... Ο συγγραφέας παρουσιάζει με ρεαλισμό και ειλικρίνεια πώς χάνεται η αξιοπρέπεια, η τιμή και οι ηθικές αξίες στην καθημερινή εξασφάλιση της δόσης, δίχως να δίνει φρούδες ελπίδες. Είναι μια αληθινή ιστορία. Ο "αληθινός" Πιρ, όπως μαθαίνουμε στον επίλογο της ιστορίας, θα τα καταφέρει τελικά να κόψει τα ναρκωτικά να βγει από το περιθώριο και να επανενταχθεί στην κοινωνία.