Ο θησαυρός του Ξέρξη - Βαλαωρίτης, Νάνος Κων., 1921-2019 (Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 1984)
Τα πρόσωπα του μυθιστορήματος " Ο Θησαυρός του Ξέρξη" είναι όλα "αληθινά" - παρμένα δηλαδή απ' τη ζωή - καθώς είναι και τα "γεγονότα" πού περιγράφονται. Οι άνθρωποι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού διασχίζουν τη στεριά και τις θάλασσες του Πλανήτη για να "περιθάλψουν" με αυτοθυσία και αφοσίωση στο έργο τους. Παντού ακούμε για καταστροφές, πολέμους, τραγωδίες. Σε λίγο, μόνο "η Περίθαλψη" θα 'ναι μια αμυδρή παρηγοριά μες στα βίαια φαινόμενα. Γιατί σκοτεινιάζει έτσι ο κόσμος; Άγνωστο. Ο "φαντασμαγορικός ρεαλισμός" αυτού του βιβλίου είναι ίσως κι αυτός μια μικρή παρηγοριά μέσα στον κυκεώνα. Επιτρέπει στον αναγνώστη να ονειρευτεί, χωρίς να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας. Το βιβλίο αυτό είναι "θεματικά" (όχι από άποψη πλοκής) η συνέχεια του " Απ' τα κόκκαλα βγαλμένη", του οποίου το τελευταίο κεφάλαιο έχει τον ίδιο τίτλο. Τα δυο βιβλία, όπως δυο δοχεία, συγκοινωνούν υπογείως, ο "θησαυρός" εκεί καθώς κι εδώ, είναι μια οπτασία πού μας κρατάει "εν ζωή" - είναι μια ιδέα ίσως ενός ανεύρετου πράγματος. Οι διαδοχικές σκηνές του έργου σκηνοθετούν πρόσωπα πού αλληλοαπηχούνται, επιτρέποντας έτσι στον αναγνώστη να απελευθερωθεί απ' τις κλειστές φαντασιώσεις του συγγραφέα και να προχωρήσει, οδυνηρά μεν, αλλά και ευχάριστα σε άλλες καταστάσεις. [...] (Από την έκδοση)