Παραμυθάκι του καλοκαιριού - Μαξίμου, Πηνελόπη, 1904-2001 (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή σπουργιτάκια, 1999)
Το καραβάκι με την γοργόνα στην πλώρη του, που έχει κάνει δώρο η θεία στον Γιαννούλη και η Βάσω, ζωντανεύει. Τα πετραδάκια γίνονται ναύτες και με οδηγό το τραγούδι της γοργόνας ξεκινούν ένα ταξίδι στις βαθυγάλαζες θάλασσες. Θα καταφέρει όμως στο τέλος το καραβάκι να επιστρέψει πίσω στα δύο παιδιά ή θα χαθεί στην απεραντοσύνη της θαλάσσιας χώρας.