Το αίνιγμα της πέτρινης γενειάδας : νουβέλα - Ψαραύτη, Λίτσα Σ., 1936- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους : Συλλογή περιστέρια ;, 2000)
Είναι αληθινό το μήνυμα που βρήκαμε γραμμένο πάνω στην πέτρινη γενειάδα του αγάλματος; Θα συμβούν όλα τα φοβερά και τρομερά που προλέγει ο μεγάλος φαραώ Ραμσής; Με το Ρικ συναντηθήκαμε παράξενα, όπως παράξενα ήταν κι όλα όσα έγιναν, όταν μάθαμε για τη μυστηριώδη επιγραφή και αποφασίσαμε να τη βρούμε. Μπήκαμε σε γκρεμισμένους ναούς, κατεβήκαμε σε υπόγειους τάφους, είδαμε μούμιες, γνωρίσαμε αρχαίους θεούς και φαραώ. Ζήσαμε μια συγκλονιστική περιπέτεια, που μου χάρισε μια αξέχαστη γνωριμία κι ένα ενθύμιο παντοτινό, «το αίνιγμα της πέτρινης γενειάδας...». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).