Οι μικροί βοσκοί - Ξενόπουλος, Γρηγόριος, 1867-1951 (Θησαυροί από τη διάπλαση των παίδων : Η Κυρα-Μάρθα, 1998)
Η ζωή δύο παιδιών κοντά στη φύση και τα ζώα. Δύο αδελφάκια, ο Γιάννης και η Μάρω, που έχουν το προνόμιο να ζουν μόνιμα στην εξοχή, μέσα στη φύση γίνονται ξαφνικά βοσκοί. Η αγάπη τους για τα πρόβατα και η διάθεσή τους να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή τους, θα τα οδηγήσει να γίνουν φίλοι με τα ζώα. Θα παρακολουθήσουν πώς ζουν στο μαντρί τους τα νεογέννητα αρνάκια και θα ανακαλύψουν τη μεγάλη τους προσφορά στον άνθρωπο. Θα πάρουν μέρος και θα γνωρίσουν πώς το μαλλί των προβάτων φθάνει να γίνεται κάλτσες, φορέματα, κοστούμια. Πόσα μαθαίνει κανείς όταν πλησιάσει από κοντά τα ζώα και πόσα μας διδάσκει η ζωή στην ύπαιθρο...