Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη - Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911 (Τα ελληνικά, 1998)
Ο μαστρο-Παυλάκης είναι πολύ τεμπέλης και δεν αγαπάει τη δουλειά. Προτιμάει να περνά όλη την ημέρα στο καπηλειό και να δέχεται κεράσματα, αφού λεφτά δεν έχει! Που να τα βρεί αφού δεν δουλεύει. Τα νοίκια τα χρωστά, η οικογένεια του δεν έχει φαί να φάει και η γυναίκα του τον έδιωξε από το σπίτι. Ο ήρωας μας αυτά τα Χριστούγεννα θα καταλάβει οτι δεν είναι πάντα εύκολη και ευχάριστη η ζωή για τους τεμπέληδες...Το Χριστουγεννιάτικο διήγημα του μεγάλου συγγραφέα μας διασκευάστηκε και εικονογραφήθηκε με εμπνευσμένο τρόπο για παιδιά από 8 χρόνων.