Ο Πατούχας - Κονδυλάκης, Ιωάννης Δ., 1861-1920 (Τα ελληνικά, 2001)
Τόσο πολύ που τον είχε τρομάξει ο δάσκαλος το Μανόλη, επήρε κι αυτός τα βουνά και τους λόγγους και ζούσε βοσκός με τα αιγοπρόβατα του πατέρα του. Εκεί θα ζούσε μακριά από το χωριό, στην ερημιά των βουνών, για να μην ξαναπάει στο σχολείο. Πέρασαν έτσι τα χρόνια, ώσπου ο Μανολιός, άντρας πια, βαρέθηκε τη ζωή στο βουνό και αποφάσισε να γυρίσει στο χωριό.