Ερμής : από το μύθο στην ιστορία - Γκέρτσου - Σαρρή, Άννα, 1936-2011 (Από το μύθο στην ιστορία, 1989)
Ο θεός Ερμής είναι ο πρώτος κατασκευαστής της λύρας. Την πρώτη λύρα που κατασκεύασε τη χάρισε στον Απόλλωνα. Μια όμοια την έδωσε στον Αμφίονα, ένα μεγάλο μουσικό, που όπως λέει ο μύθος με το παίξιμό του, βοήθησε στην οχύρωση της Θήβας, γιατί κινούσε τους ογκόλιθους!