Η φλόγα της αγάπης : μυθιστόρημα = Foco d' amor - Βασιλικός, Βασίλης, 1934- (Γνώση, 1990)
Πόσο κρατάει η φλόγα της αγάπης στη γυναίκα αν το μάτι ή η αφή συχνά δεν την πυρώνουν; Στο ερώτημα του Δάντη απαντάει ο Βασίλης Βασιλικός με μια ιστορία παθιασμένου έρωτα που δεν τον σταματάει ούτε ο θάνατος, που αντίθετα, ο θάνατος του επιτρέπει να παραμένει απροσδόκητα δυνατός. Το βιβλίο, πρωτογραμμένο το 1978, έχει κάνει αλλεπάλληλες εκδόσεις και έχει γυριστεί σίριαλ για την τηλεόραση. Τριάντα δύο χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το "Foco d' amor" είναι πια ένα κείμενο όπου η λογοτεχνική απόλαυση, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ενισχύεται από τη χρονική απόσταση της πρώτης γραφής. Το ερωτικό κείμενο με τα αυτοβιογραφικά στοιχεία από την τότε περιπετειώδη ζωή του Βασιλικού, στη σημερινή ανάγνωση, αποκτά τις διαστάσεις ενός δραματικού χρονικού. Χρονικού του έρωτα και της πολιτικής λίγο πριν η παγκοσμιοποίηση αλλάξει τη στάση μας απέναντι στο καθετί.