Οι τελευταίες σελίδες από το ημερολόγιο μιας γυναίκας - Brioussov, Valery Yakovlevich (Λογοτεχνία / Ροές, 2000)
"Οι τελευταίες σελίδες από το ημερολόγιο μιας γυναίκας" είναι ένα από τα γνωστότερα και πλέον ολοκληρωμένα έργα του Μπριούσωφ ως πεζογράφου. Στο διήγημα αυτό ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας δημιουργεί χαρακτήρες με συγκεκριμένες κοινωνικές εξαρτήσεις. Κεντρικό πρόσωπο, μια γυναίκα κοσμική, μορφωμένη, προικισμένη με οξύ, δηκτικό πνεύμα, μια γυναίκα με πληθώρα ερωτικών περιπετειών στο ενεργητικό της, που ενώ έχει πλήρη επίγνωση της φαιδρότητας και της υποκρισίας της "καλής κοινωνίας", όπως αυτές αντανακλώνται κυρίως μέσα από το πρόσωπο της "καθωσπρέπει" μητέρας της καθώς και από ένα πλέγμα καταστάσεων, υποτάσσεται στους κανόνες και τις νόρμες που της επιβάλλονται. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου που περιβάλλουν το πρωταγωνιστικό πρόσωπο είναι δοσμένοι με ζωντάνια, πρωτοτυπία και σαφήνεια, ενώ παράλληλα ο συγγραφέας δε διστάζει να καυτηριάσει τη φαυλότητα της προεπαναστατικής μοσχοβίτικης υψηλής κοινωνίας.