Το καραβάνι - Hauff, Wilhelm, 1802-1827 (Κλασική λογοτεχνία για παιδιά και για νέους ;, 2001)
Ένα καραβάνι διασχίζει την έρημο. Τους πλησιάζει ξαφνικά ένας άγνωστος καβαλάρης και παρακαλεί τους εμπόρους να τον δεχτούν στην παρέα τους. Συνάμα τους προτείνει, για να περάσουν την ώρα τους, να διηγηθεί ο καθένας τους από μία ιστορία. Κι όταν το καραβάνι φτάνει τελικά στον προορισμό του, μία από τις ιστορίες που είχε μείνει ανεξήγητη βρίσκει αναπάντεχα τη λύση της.