Η πολιτεία του νερού : ιστορικό μυθιστόρημα - Χωρεάνθη, Ελένη, 1936- (Άγκυρα, 2001)
Το Μεσολόγγι είναι μια δόξα του Ελληνισμού. Είναι το «μικρό αλωνάκι», όπου ο απλός λαός, σε μιαν ανεπανάληπτη στιγμή, ξεπέρασε τον εαυτό του κι έδωσε ένα μοναδικό σύμβολο θυσίας στην ανθρωπότητα. Η θάλασσα που το περιβάλλει είναι ο λόγος και η μοίρα της ύπαρξής του. Η Ελένη Χωρεάνθη, με το μυθιστόρημά της «Η πολιτεία του νερού», που διαρθρώνεται σε τρία διαδοχικά επίπεδα (όσες και οι εποχές, στις οποίες αναφέρεται, και τα πρόσωπα που κινούνται μέσα σ' αυτά: ο ήρωας - απολογητής μοναχός Ειρηναίος, ο τελευταίος ηγούμενος του μοναστηριού Καλλίστρατος, ο επισκέπτης - ερευνητής), μας μεταφέρει στο ιστορικό μοναστήρι, όπου μέσα σε μια υποβλητική ατμόσφαιρα ζούμε ανεπανάληπτες στιγμές μυστηρίου και αγωνίας, «καθώς το ένα παράδοξο διαδέχεται το άλλο»