Το υπόγειο καράβι - Διπλάρης, Γρηγόρης (Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία : Πεζογραφία, 2001)
Ένα μοιραίο δαχτυλίδι αλλάζει χέρια κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Ένα γραμμόφωνο παίζει όπερες στις ερημιές του Γράμμου, μια λατέρνα τριγυρίζει στις γειτονιές της Λάρισας και μια νιόπαντρη περιμένει μάταια τον άντρα της στο δωμάτιο ενός φτηνού ξενοδοχείου. Οι ίδιοι άνθρωποι ξανασμίγουν τυχαία, δέκα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, μέσα σε ένα εφιαλτικό μέγαρο της Αθήνας που στεγάζει μια δημόσια υπηρεσία, και τότε το δαχτυλίδι αποκαλύπτει το φοβερό μυστικό. Μια παρέα υπαλλήλων ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τον αμύθητο θησαυρό που είναι θαμμένος στα υπόγεια του μεγάρου από τον καιρό της Κατοχής, το δαχτυλίδι αρνείται πεισματικά να επιστρέψει στον ιδιοκτήτη του, μια κατεδάφιση με δυναμίτη σκεπάζει τις ενοχές του παρελθόντος, μετατρέποντας το υπόγειο του θησαυρού σ' ένα κατεστραμμένο υπόγειο καράβι. Ένας αταίριαστος έρωτας ξεκινάει στην αυλή μιας ταβέρνας κι ένας κουτσός σκύλος χορεύει πάνω στα μνήματα.