Αλλού να κοιμάσαι αλλού να ξυπνάς - Κουτσοκώστα, Βάντα, 1960- (Ελληνική λογοτεχνία / Λιβάνη, 2002)
Ο Αλέξανδρος, γιος μιας "πεισματάρας" Ελληνίδας από την Ήπειρο, μεγαλώνει στο Τορόντο, χωρίς την πατρική αγάπη και συμβουλή. Μια παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα, στη μεγάλη γιορτή των Ελλήνων του Καναδά, γνωρίζει την αινιγματική Αικατερίνη και την ερωτεύεται, όταν τη βλέπει να χορεύει "Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας". Ο έρωτας τους ενώνει, για να τους χωρίσει η ζωή, ρίχνοντάς τον μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα στις φυλακές του Κέιπ Τάουν, μαζί με τον έγχρωμο φίλο του, τότε που η βία και ο ρατσισμός όρια δε μετρούσαν.