Ουλάν Μπατόρ - Αποστολίδης, Ρένος Ηρ., 1924-2004 (Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία : τα βιβλία του Ρένου / Πατάκης, 1999)
Ο ΕΡΩΤΑΣ: φωτιά π'ανάβει, φλομώνει, κατακαίει τα πάντα, τινάζει στον αέρα κάθε λογική, κάθε ηθική, κάθε δισταγμό, κάθε φόβο, μέλημα, συστολή. Δεν υπάρχει, αν το καλοσκεφτείς, αντικοινωνικώτερη κι αντιοικογενειακώτερη, επαναστατικώτερη, αναρχικώτερη, μηδενιστικώτερη (για όλα τ' άλλα πέρ' απ'τον εαυτό του και το πάθος των ερωτευμένων) ορμή ακατάσχετη, παντοδύναμη, καθαυτό παρανοϊκή!.. Και το πυρωμένο σίδερό του εξατμίζει κάθε λόγο εναντίον του, «φρονηματιστικό» του, κατασταλτικό του. Δεν υπάρχει κατασταλτικό! Κανένα τοξικό δεν είναι ισχυρό σαν κι αυτόν κ' οι παθιασμένοι του: έτοιμοι να κάνουν τα πάντα είναι, αδιαφορώντας για όλα, για όλη την πρότερη ζωή τους, ποιότητα, συνείδησή τους! Έτοιμοι και για όποιο έγκλημα, ενοχή, συνενοχή!.. Δεν τους σταματάει τίποτα, δε φοβούνται τίποτα!