Απόλλων - Γκέρτσου - Σαρρή, Άννα, 1936-2011 (Απο το μύθο στην ιστορία, 1989)
Ο Απόλλωνας είναι ο θεός της αρμονίας και, αδιαφιλονίκητα, ο καλύτερος μουσικός. Ωστόσο, κάτω στη γη, κάποιος θνητός κομπάζει ότι πιο σπουδαίος μουσικός από αυτόν δεν υπάρχει. Είναι ο Μαρσύας, διάσημος αυλητής, που ζει στα μικρασιατικά παράλια. Εντελώς αναπάντεχα, απόκτημά του γίνεται ο αυλός της θεάς Αθηνάς. Τώρα πια πιστεύει ότι η μουσική του τέχνη έχει και δύναμη θεϊκή. Νομίζει ότι μπορεί να συναγωνιστεί και τον ίδιο τον Απόλλωνα....