Ορφέας - Γκέρτσου - Σαρρή, Άννα, 1936-2011 (Απο το μύθο στην ιστορία, 1989)
Σ' αυτό το βιβλίο περιγράφονται γεγονότα από τη ζωή του Ορφέα. Ο Ορφέας, γιος του θεού Απόλλωνα και της μούσας Καλλιόπης, υπήρξε ένας πολύ σπουδαίος μουσικός και ποιητής της ελληνικής αρχαιότητας και η φήμη του απλωνόταν σ' όλη την Ελλάδα. Έλαβε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία, όπου με τη μουσική του δεξιοτεχνία έδωσε λύσεις σε κρίσιμες στιγμές. Ύμνησε με τη λύρα του την ομορφιά της φύσης και τον έρωτά του με την Ευριδίκη. Ο Ορφέας λατρεύτηκε ως θεός και η λατρεία του συνδέθηκε με μυστηριακές τελετές.