Το ελάχιστον της ζωής του : μυθιστόρημα - Αξιώτης, Διαμαντής (Κέδρος, 1999)
Τι σημαδεύει τη ζωή ενός Οθωμανού γεννημένου στα παράλια της Μακεδονίας; Η χριστιανική γαλουχία που του προσφέρθηκε στο νησί της Θάσου; Ο πρώτος, ανεκπλήρωτος, έρωτας για μια Χριστιανή; Η συναναστροφή με επιφανείς Γάλλους υποπρόξενους, 'Ελληνες καπνεμπόρους και αξιωματικούς του τουρκικού στρατού; Πόσο επέδρασαν επάνω του οι ψαλμωδίες χριστιανών μοναχών και πόσο οι ικεσίες των μουεζίνηδων; Τέλος, με ποιον τρόπο θα τον καταδυναστεύει και θα τον σώζει, παράλληλα, αυτό το ελάχιστον της ζωής του κατά τη θριαμβευτική και οδυνηρή πορεία του; Όταν θα εξορμά στις χώρες της ερήμου, θα κατακτά κίτρινα εδάφη και θα αφήνεται στις ηδονές των χαρεμιών. Όταν, στρατηλάτης του Νείλου, θα δοξαστεί και θα ονομαστεί Μέγας.