Ο αναρριχώμενος βαρόνος : Μυθιστόρημα - Calvino, Italo, 1923-1985 (Εικοστός αιώνας, 2000)
Ένα αγόρι καβγαδίζει με τους δικούς του, ανεβαίνει σ' ένα δέντρο κι αποφασίζει να μην ξανακατέβει για όλη του τη ζωή. Πάνω στα δέντρα θα οργανώσει τη ζωή του με τέτοιον τρόπο, ώστε αυτός ο τρόπος ζωής του να μοιάζει το ίδιο ή περισσότερο φυσιολογικός με αυτόν των «κανονικών» ανθρώπων, και οι περιπέτειες που θα ζήσει θα μείνουν αξέχαστες στον αναγνώστη. Πεφωτισμένοι φιλόσοφοι και ξεπεσμένοι αριστοκράτες, σαρακηνοί πειρατές, διαβολικοί ιερωμένοι, ισπανοί εξόριστοι, ένας αφηρημένος Ναπολέοντας, η καταστροφή της φύσης και της Ιστορίας κι ένας μεγάλος πλήν βασανιστικός έρωτας, θα πυκνώσουν την φαντασία του Ίταλο Καλβίνο, που έγραψε αυτό το παραμύθι για ενήλικες -μένοντας πιστός στο πνεύμα ενός Ντιφόε ή ενός Στίβενσον- για να συνθέσει μια σαρκαστική και ευαίσθητη αλληγορία της σύγχρονης ζωής μας.