Ιστορία της τέχνης : ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, διακοσμητικές τέχνες - Chatelet, Albert; Groslier, Bernard Philippe; Χρήστου, Χρύσανθος, 1922-2016; Λιάπη, Μαρία; Παρίσης, Γιάννης (Βιβλιόραμα, 1990)
I Για τη συγγραφή της Ιστορίας της Τέχνης συνεργάστηκαν κορυφαίοι επιστήμονες, μελετητές και ειδικοί απ’όλο τον κόσμο: πανεπιστημιακοί, συντηρητές έργων τέχνης, διευθυντές μουσείων, ιστορικοί της τέχνης. Καθένας τους εξέφρασε ελεύθερα τις απόψεις του επάνω σε θέματα της ειδικότητάς του, σε τομείς όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, η αρχιτεκτονική και οι διακοσμητικές τέχνες. Πρόκειται για ένα έργο αναφοράς, που έχει χαρακτήρα παγκόσμιο και εξαντλητικό. Αναλύει την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης και καλύπτει την τέχνη όλων των εποχών και όλων των τόπων. Μ’άλλα λόγια, δε σταματά στην ευρωπαϊκή τέχνη αλλά αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα και σε τομείς κάπως πιο άγνωστους στον Έλληνα αναγνώστη, όπως για παράδειγμα η Άπω Ανατολή, οι προκολομβιανοί πολιτισμοί της Αμερικής, η μουσουλμανική τέχνη, κ.τ.λ. Περιλαμβάνει 1200 περίπου σελίδες, οι οποίες έχουν εικονογραφηθεί με πάνω από 1000 έγχρωμες φωτογραφίες. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου, οι συγγραφείς επιλέγουν και προτείνουν μια συνοπτική βιβλιογραφία, ενώ στον τελευταίο τόμο υπάρχει ένα γενικό ευρετήριο, που διευκολύνει σημαντικά τη χρήση του έργου. Μέσα από την Ιστορία της Τέχνης, ο φοιτητής, ο καθηγητής αλλά και ο φιλότεχνος θα μπορέσει να πληροφορηθεί όλα εκείνα τα στοιχεία που του είναι απαραίτητα, προκειμένου να συνθέσει την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.