Ένταξη και εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών στο δημοτικό σχολείο : από την ομοιογένεια στην πολυπολιτισμικότητα - Νικολάου, Γιώργος, 1964- (Ελληνικά Γράμματα, 2000)
Τάξεις ''πολύχρωμες'', γλώσσες πολλές, δάσκαλοι σε αμηχανία. Το ελληνικό σχολείο δεν είναι πια αυτό που ήταν. Η τελευταία δεκαπενταετία υπήρξε για την Ελλάδα καταλυτική όσον αφορά τη σύνθεση του μαθητικού μας πληθυσμού. Η παρουσία μεγάλου αριθμού παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών θέτει σε αμφισβήτηση το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες να ανταποκριθεί στο, ούτως ή άλλως, δύσκολο εγχείρημα της ένταξης και εκπαίδευσης των μικρών μαθητών που, ακολουθώντας τους γονείς τους, αναζητούν μια καλύτερη τύχη σε μια νέα πατρίδα.