Η ασπίδα της Σπάρτης - Manfredi, Valerio, 1943- (Ιστορικό μυθιστόρημα, 2002)
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, δε σκοτώθηκαν και οι τριακόσιοι Σπαρτιάτες πολεμιστές από τους στρατιώτες του Ξέρξη, του βασιλιά των Περσών, στη μάχη των Θερμοπυλών: δύο από αυτούς ξέφυγαν, φέρνοντας σωτήριο μήνυμα πίσω στην πόλη... Στο βιβλίο του "Η Ασπίδα της Σπάρτης", ο Βαλέριο Μανφρέντι μας παρουσιάζει την ιστορία μιας οικογένειας από τη Σπάρτη που εξαναγκάζεται από ένεν απάνθρωπο νόμο να εγκαταλείψει τον ένεν από τους δύο γιούς της -που γεννήθηκε ανάπηρος- στις δυνάμεις της φύσης. Ο πρώτος γιος, ο Βρύθος, είναι πολεμιστής, ενώ ο δεύτερος, ο Τάλως, γλιτώνει το θάνατο χάρη σε έναν είλωτα βοσκό. Η ζωή των δύο αδερφών καθορίζεται από την αντιπαράθεση της Περσικής Αυτοκρατορίας με τις ελληνικές πόλεις-κράτη -μιαθηριώδης, ανηλεής σύγκρουση-, μέχρι που τους ενώνει η αλληλεγγύη σε μια συγκλονιστική, ασυνήθιστη πράξη τόλμης. "Η Ασπίδα της Σπάρτης" είναι μια συναρπαστική και σαγηνευτική περιπέτεια.