Ζω για να τη διηγούμαι - Garcia Marquez, Gabriel, 1927-2014 (Βιογραφίες / Λιβάνη, 2003)
Ζω για να τη διηγούμαι είναι ίσως το βιβλίο της δεκαετίας που περιμέναμε όλοι μας, σύνοψη αλλά και ανάπλαση μιας κρίσιμης εποχής στη ζωή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Σε αυτή τη συναρπαστική διήγηση ο νομπελίστας Κολομβιανός παρουσιάζει τις μνήμες των παιδικών κι εφηβικών του χρόνων, όπου θεμελιώθηκε το φανταστικό, το οποίο, με το χρόνο, θα έδινε τη θέση του σε μερικά θεμελιώδη διηγήματα και μυθιστορήματα της ισπανόφωνης λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Βρισκόμαστε μπροστά στο μυθιστόρημα μιας ολόκληρης ζωής, στο οποίο ο Γκαρσία Μάρκες, μέσα από τις σελίδες του, αποκαλύπτει σταδιακά τον αντίλαλο προσώπων και ιστοριών που προέρχονται από έργα όπως τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά, Ο Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας, Ο Συνταγματάρχεις δεν Έχει Κανέναν να του Γράψει ή Χρονικόν ενός Προαναγγελθέντος Θανάτου και μετατρέπει το Ζω για να τη Διηγούμαι σε έναν οδηγό ανάγνωσης για όλο το έργο του, απαραίτητη συνοδεία για να φωτίζει αξέχαστα κείμενα που, μετά την ανάγνωση αυτών των αναμνήσεων, αποκτούν μια νέα προοπτική.