Ο μικρός Μέγας Αλέξανδρος - Ξενόπουλος, Γρηγόριος, 1867-1951 (Θησαυροί από τη Διάπλαση των Παίδων : Η Κυρα-Μάρθα, 2002)
Ταρατατάμ, ταρατατάμ! Το στράτευμα είναι έτοιμο, όλοι στη θέση τους και ο πόλεμος ξεκινά. Ποιος πόλεμος; Μα αυτός βέβαια που οργανώνει ο μικρός Αλέκος, ο αρχηγός του στρατεύματος, θέλοντας να μοιάσει στον ξακουστό Μέγα Αλέξανδρο. Μια συμμορία παιδιών ενθουσιασμένων υπακούει τυφλά τις διαταγές του αρχηγού τους ώσπου ο εχθρός πλησιάζει αρκετά. Ποιο θα είναι το τέλος αυτού του πολέμου;