Όμορφες ψυχές - Salvayre, Lydie (Ξένη λογοτεχνία / Μεταίχμιο, 2001)
Μια ομάδα εύπορων και καλλιεργημένων τουριστών ξεκινά ένα ταξίδι αλλιώτικο από τα άλλα, ένα αστικό σαφάρι, έναν περίπλου στην Ευρώπη των απόρων. Μαζί τους ο οδηγός Βόλπιος, ο συνοδός, Ιάσονας, υπεύθυνος για τη δημιουργία ατμόσφαιρας, και η Ολυμπία, η άβουλη φιλενάδα του, που σιωπά, που δεν έχει λέξεις για να αρθρώσει όσα αισθάνεται, αλλά το γέλιο της ακούγεται από την άλλη πλευρά της θάλασσας. Στις πέντε μέρες που διαρκεί το ταξίδι, από το Παρίσι μέχρι το Βερολίνο και το Τορίνο, οι εύποροι τουρίστες συνειδητοποιούν ότι έξω από τη δική τους κομψή καθημερινότητα υπάρχει η πραγματικότητα της εξαθλίωσης και της φτώχειας. Όταν έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, ποιες ρωγμές θα υποστεί ο δικός τους κόσμος και ποιες αλήθειες θα ανακαλύψει ο αναγνώστης;