Η μυθολογία των Ελλήνων - Σφυρόερα, Σοφία Ν., 1956- (Ελληνικά Γράμματα, 2003)
Σε μια εποχή που ο λόγος δεν μπορούσε να εκφράσει αφηρημένες ή πολύ σαφείς έννοιες, οι αρχαίοι Έλληνες εκφράσανε τις σκέψεις και τις εσωτερικές αναζητήσεις τους πλάθοντας μύθους. Ο θαυμασμός τους για τους ήρωες, η ανάγκη τους για πρότυπα, η προσπάθεια να κατανοήσουν το μυστήριο της ζωής και του θανάτου, τα φιλοσοφικά ερωτήματα που τυραννούνε την ανθρώπινη σκέψη, η επιθυμία να γνωρίσουν και να ερμηνεύσουν τον κόσμο που τους περιέβαλε, ενέπνεε τη φαντασία τους να δημιουργήσει μία κυριολεκτικά ποιητική μυθολογία, που δεν υπάκουε σε λογικά σχήματα ή σε συμβατικούς και καθιερωμένους ηθικούς κανόνες.