Ο βασιλιάς Ερρίκος ο Δ' : δεύτερο μέρος - Shakespeare, William, 1564-1616 (Άπαντα Σαίξπηρ, 1989)
Ο Σαίξπηρ εδώ παρουσιάζει την Αγγλία όπως βγαίνει από τη μεσαιωνική της κατάσταση, χωρισμένη σε φέουδα και δουκάτα, με χωροδεσπότες και αφέντες που άλλοι την "παχτώνουν" κι άλλοι την ξαναμοιράζονται. Όπως και στον "Ερρίκο Δ'" πρώτος μέρος, έτσι κι εδώ κυριαρχεί η μορφή του Φάλσταφ. Μα "ούτε ο Φάλσταφ δε θα μπορούσε ποτέ να υποψιαστεί την άβυσσο που χωρίζει την ανθρώπινη φύση από την πολιτική συμπεριφορά". Και η σκηνή όπου ο Φάλτσαφ ζητωκραυγάζει τον μόλις ανακηρυγμένο βασιλιά Ερρίκο Ε': "Δία μου, βασιλιά μου! Εσένα λέω σπλάχνο μου!" και η απάντηση: "Δε σε γνωρίζω γέρο". Από το σπλάχνο του τον Χάλ, δέν έχει το προηγούμενό της ως τραγική νότα και τραγική ειρωνεία σε όλο το έργο του Σαίξπηρ.