Η σταχτομαζώχτρα - Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911 (Τα ελληνικά, 2001)
Η Σταχομαζώχτρα είναι η ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας που η μοίρα την είχε χτυπήσει πολύ άσχημα. Μια ταλαιπωρημένη γιαγιά που προσπαθούσε να τα βγάλει πέρα χωρίς καμιά βοήθεια. Ώσπου μια μέρα ένα αναπάντεχο γράμμα δίνει σ' αυτήν την γυναίκα μια πνοή ελπίδας.