Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφί - Δικαίου, Ελένη (Πατάκης, 2001)
Ένα μικρό ελατάκι μεγαλώνει στο δάσος κάτω από τα γέρικα κέδρα, που το 'χουν σαν παιδάκι τους. Για τα μυρμηγκάκια και το κουνάβι, για τα πουλιά και τον άνεμο που φυσάει εκεί ψηλά, είναι το αγαπημένο τους, το πιο όμορφο δεντράκι που έχουν δει. Μέχρι που κάποια μέρα, εκεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, εμφανίζεται η κίσσα και αρχίζει να μιλάει για ένα άλλο ελατάκι, με κλαδιά χρυσοπράσινα, που, στολισμένο στην πλατεία του κοντινού χωριού, λάμπει μέρα και νύχτα. Τι θα συμβεί άραγε όταν τ' ακούσουν αυτό το ελατάκι του δάσους και οι φίλοι του; Και είναι στ' αλήθεια, όπως λέει η κίσσα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο του χωριού το πιο όμορφο πάνω στη γη;