Το μικρό σύννεφο - Piquemal, Michel, 1954- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά, 2001)
Πριν από πολλά χρόνια, σ' ένα μακρινό χωριό, ανάμεσα στους Ινδιάνους της φυλής Ντακότα που το κατοικούσαν, ζούσε κι ένα νεαρό αγόρι που το έλεγαν Μικρό Σύννεφο. Το αγόρι αυτό ήταν καταδικασμένο να μη συμμετέχει, σχεδόν ποτέ, στα παιχνίδια των άλλων παιδιών του χωριού, εξαιτίας του ανάπηρου ποδιού του. Ομως παρά την αναπηρία του, θα καταφέρει χάρη στην μεγάλη του υπομονή να εξημερώσει το πιο άγριο άλογο της περιοχής του, που κανένα άλλο παιδί της φυλής του δεν καταφέρε να υποτάξει.