Εκπαίδευση και ετερότητα : ζητήματα διαπολιτισμικής παιδαγωγικής - Γκότοβος, Αθανάσιος Ε., 1951- (Επιστήμες της αγωγής, 2002)
Η συστηματική περιγραφή της πορείας παιδιών με διαφορετική κοινωνικοπολιτισμική προέλευση μέσα από την εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο της διαπολιτισμικής παιδαγωγικής. Οι μεταβολές που έχουν συντελεστεί τη δεκαετία που πέρασε, αλλά και οι προσπάθειες να καταστεί η ελληνική παιδεία κοινό δημόσιο αγαθό, διαφοροποιούν πλέον το σκηνικό του ελληνικού σχολείου:η ετερότητα του μαθητικού πληθυσμού σε επίπεδο αφετηρίας είναι σήμερα πιο εύκολα ορατή και γεννά έναν ενδιαφέροντα προβληματισμό σχετικά με το είδος και την ποιότητα της διαχείρισής της. Η διαπολιτισμική Παιδαγωγική μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση της νέας αυτής διάστασης της εκπαιδευτικής πραγματικότητας.