Θεωρία και πράξη της διδασκαλίας : η προσωπική θεωρία ως πλαίσιο στοχαστικό, κριτικής ανάλυσης. - Ματσαγγούρας, Ηλίας Γ., 1946- (Παιδαγωγική σειρά, 2002)
Η εργασία αυτή οικοδομεί τη θεματική της και τις προτάσεις της γύρω από τρεις βασικές έννοιες: α) την προσωπική θεωρία της διδασκαλίας του εκπαιδευτικού β) τη στοχαστικο-κριτική ανάλυση και γ) τη διλημματικότητα της διδασκαλίας. Τελικό αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας είναι ο μετασχηματισμός της διδακτικής πράξης σε διδακτική θεωρία και αντίστροφα, γεγονός που αναβαθμίζει τη διδακτική παρέμβαση.