Πυθαίς - Σοφιανού, Δήμητρα (Έλληνες συγγραφείς, 2002)
Τη νύχτα εκείνη, στον Κρότωνα, το εξαγριωμένο πλήθος που απειλεί να κάψει το σπίτι του Πυθαγόρα πιστεύει ότι θα απαλλάξει την πόλη του από τη Μυστική Εταιρεία του μεγάλου σοφού. Η αλήθεια όμως του Δασκάλου θα σωθεί από τις φλόγες και κάποιος μαθητής του θα εμπιστευθεί τη σωτηρία της στην κόρη του, τη Πυθαΐδα. Θα φτάσει στον προορισμό της; Ή μήπως η μοίρα της είναι να γίνει στάχτες από τις φλόγες του έρωτα που βασανίζει τη νέα γυναίκα; Εντέλει την απάντηση θα δώσει ο ύστατος, από αρχαιοτάτων χρόνων, κριτής των ελληνικών υποθέσεων, η θάλασσα.