Οικολογία : εισαγωγή στη μελέτη του περιβάλλοντος - Χριστοδουλάκης, Ν. Σ. (Πατάκης, 1999)
Οικοσύστημα -- Βιότοποι -- Υδάτινο περιβάλλον -- Χερσαίο περιβάλλον -- Τα μεσογειακά οικοσυστήματα -- Φυσικοί πόροι και πηγές ενέργειας -- Ρύπανση περιβάλλοντος -- Διαχείρηση άχρηστων υλικών -- Ακτινοβολίες και πυρηνική ενέργεια Το βιβλίο αυτό κάνει μια προσπάθεια να μεταφέρει σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό τις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την οργάνωση και τη λειτουργία της φύσης. Σκοπό έχει να εισαγάγει τον αναγνώστη στις βασικές και πολύπλοκες σχέσεις που συνδέουν τους παράγοντες κάθε οικοσυστήματος και, δυστυχώς, σπάνια γίνονται αντικείμενο προσέγγισης, παρά την εμμονή των κάθε είδους μέσων ενημέρωσης στην παρουσίαση περιβαλλοντικών θεμάτων. Στόχος του βιβλίου, μέσα από τα πολλά θέματα που αναλύει, είναι να οδηγήσει στην αντίληψη ότι ο άνθρωπος αποτελεί κομμάτι του περιβάλλοντος και σίγουρα δικαιούται να ωφελείται απ' αυτό. Πάντα όμως οφείλει να σέβεται τους φυσικούς νόμους. Πρέπει κάποια στιγμή να αποκτήσουμε τη σιγουριά ότι, παραβιάζοντας τους «κανόνες του παιχνιδιού», οδηγούμε στον αφανισμό τη φύση, που μπορεί να ζήσει και χωρίς εμάς, αλλά καταστρέφεται από το μοναδικό νοήμον είδος που παρουσιάστηκε στον πλανήτη ΓΗ. Τον άνθρωπο.