Μέσα από το σκοτεινό καθρέπτη - Gaarder, Jostein, 1952- (Ξένη λογοτεχνία, 1998)
"Βλέπουμε τον κόσμο μέσα από έναν καθρέφτη. Κι είναι ο κόσμος ένα μεγάλο μυστήριο για μας: "Δι' εσόπτρου εν αινίγματι". Καμιά φορά καταφέρνουμε να ρίξουμε μια ματιά απ' την άλλη μεριά,να δούμε τι κρύβεται πίσω απ' τον καθρέφτη. Αν καθαρίζαμε όλο τον καθρέφτη και τον κάναμε γυαλί διάφανο, θα βλέπαμε φυσικά πολύ περισσότερα πράγματα. Μόνο που δε θα μπορούσαμε πια να δούμε τον εαυτό μας. Γιατί το γυαλί δε θα 'ταν πια καθρέφτης..."