Μάνα ρύζι - Manicka, Rani (Ωκεανίδα, 2002)
Από ένα φτωχικό χωριό της Κεϋλάνης, η πεισματάρα κι όμορφη Λάκσμι θα βρεθεί στα δεκαπέντε της στη Μαλαισία, παντρεμένη μ΄ ένα φτωχό και πολύ μεγαλύτερό της άντρα. Όμως δεν υποκύπτει στη μοίρα της. Στήνει το καινούργιο της σπιτικό, γεννάει κι ανατρέφει έξι παιδιά κι όταν ξεσπάει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τα βάζει με θεούς και δαίμονες για χάρη της οικογένειάς της. Μέσα από τις αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο όλων μελών της οικογένειας, ξετυλίγεται μια σύγχρονη σάγκα, όπου κυριαρχεί η αγέρωχη μορφή της μάνας και γιαγιάς Λάκσμι, σε μια διαδρομή που φτάνει ως τα τέλη του 20ου αιώνα. Ιστορία και καθημερινότητα μαζί. Η εποποιία της επιβίωσης των ανώνυμων ανθρώπων. Σ΄ αυτό το εξαιρετικό μυθιστόρημα, που είναι ένας ύμνος στην αδάμαστη φύση της γυναίκας, η Μαλαισιανή Ράνι Μανίκα μας δίνει μια συναρπαστική περιγραφή της ζωής και της κουλτούρας ενός άλλου τόπου.