Αφιέρωμα στη μνήμη του Σωτήρη Κίσσα (University Studio Press, 2001)
Ο γλυπτός διάκοσμος της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη -- Η ανθρωπόμορφη Αγία Τριάδα στον Αγιο Γεώργιο της Ομορφοκλησιάς Καστοριάς -- Η εκκλησία της Παναγίας στο Δίλοφο Βοίου Κοζάνης -- Μια άγνωστη σύνθεση στον Αγιο Νικόλαο Τζώτζα Καστοριάς Ο Σωτήρης Κίσσας δεν υπήρξε μόνο αρχαιολόγος και ιστορικός της τέχνης. Με την ίδια άνεση και ερευνητική ετοιμότητα κινήθηκε στο χώρο της μεσαιωνικής ιστορίας και γραμματολογίας, σε επιστημονικούς τομείς που άλλοτε τους χρησιμοποιούσε για να διευρύνει το ιστορικο-αρχαιολογικό του έργο και άλλοτε τους υπηρέτησε ως αυτόνομες περιοχές έρευνας. (...) Αποτιμώντας το συνολικό επιστημονικό έργο του Σωτήρη Κίσσα μπορούμε να διακρίνουμε δύο κύριους τομείς της ερευνητικής του δραστηριότητας, που συνοδεύτηκαν από σειρά δημοσιευμάτων. Ο ένας σχετίζεται με τη μελέτη της ζωγραφικής στη Μακεδονία κατά τον 17ο και ιδιαίτερα κατά τον 18ο αιώνα. Ο χώρος αυτός, ως γνωστόν, υπήρξε αντικείμενο της διδακτορικής του διατριβής, την οποία είχε ολοκληρώσει και σχεδίαζε να καταθέσει προς υπεράσπιση. Τα άρθρα που έχει δημοσιεύσει με ανάλογο περιεχόμενο, συμβάλλουν καθοριστικά στην έρευνα ενός πεδίου παραμελημένου και σχεδόν άγνωστου στην επιστήμη. Τον δεύτερο τομέα, ο οποίος κυριολεκτικά σφράγισε την επιστημονική ταυτότητα του Σωτήρη Κίσσα, αποτέλεσαν αναμφίβολα η σπουδή και η μελέτη των ελληνοσλαβικών πολιτιστικών σχέσεων στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Καθοριστικοί παράγοντες γι' αυτόν τον ερευνητικό του προσανατολισμό υπήρξαν φυσικά οι μεταπτυχιακές σπουδές στο Βελιγράδι και οι μετέπειτα διαρκείς επιστημονικές του επαφές με τους συναφείς κύκλους της Σερβίας.